Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Followers

Monday, August 9, 2010

Jom share resepi

Salam buat semua. Ari ni I sarapan kek pisang buatan sendiri. Semalam hari rajin I. Selain masak hidangan tengah hari, I buat kek pisang skali. Bukan senang I nak rajin macam tu tau. =) I nak share resepi kek pisang yang sangat simple ni ngan uolss. Pasti menjadi walaupun pertama kali buat. Insyaallah..

Bahan-bahan ( 20 cm )

  • 2 biji pisang
  • 140g butter
  • 120g gula
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar fresh cream
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 200g tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Pukul butter dengan gula sehingga kembang
  2. Asingkan putih dan kuning telur
  3. Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
  4. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
  5. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
  6. Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
  7. Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati.
  8. Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 35-40 minit
*Resepi mostly I amik kat sini. I x guna fresh cream pun. I masuk satu sudu kecil ovalette

No comments:

Post a Comment